Letselschade en eigen schuld

Eigen schuld?

Soms ben je als slachtoffer (deels) zelf verantwoordelijk voor het ontstane letsel of de veroorzaakte schade. In dat geval spreken we van eigen schuld. Dit heeft mogelijk gevolgen voor jouw schadevergoeding.

Wanneer is er sprake van eigen schuld?
Bij letselschade door eigen schuld heb je het letsel of de schade zelf mede veroorzaakt of verergert. Door je onvoorzichtig te gedragen of onoplettend te zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Meerijden met een bestuurder die teveel alcohol gedronken heeft.
  • Motorrijden zonder helm.
  • Autorijden zonder gordel.
  • Een noodzakelijke medische handeling weigeren waardoor je letsel verergert.

Gevaarlijke hobby of activiteit
Het kan ook zijn dat je jezelf bewust in een gevaarlijke situatie hebt gebracht. Bijvoorbeeld doordat je een risicovolle hobby hebt of deelneemt aan activiteiten die riskant zijn. Een voorbeeld: jouw hobby is paardrijden. Je weet dat het mogelijk is dat je paard opeens steigert. Je loopt dan het risico om van je paard te vallen en verwondingen op te lopen. Toch weerhoudt dat jou er als ruiter niet van om paard te rijden.

Krijg ik (toch) schadevergoeding bij eigen schuld?

Jouw onvoorzichtige gedrag of onoplettendheid kan gevolgen hebben voor de schadevergoeding. Er zijn drie mogelijke uitkomsten.

1. Je ontvangt volledige schadevergoeding
Het is mogelijk dat jouw eigen, onvoorzichtigheid geen invloed heeft gehad op het ontstaan van het ongeval of het letsel. In dat geval is heeft jouw onvoorzichtige gedrag geen consequenties en zal jouw schade volledig dienen te worden vergoed.

2. Je ontvangt minder schadevergoeding
Als jouw gedrag heeft bijgedragen aan het ontstaan van het letsel of dat heeft verergerd dan ben je ook zelf voor een deel verantwoordelijk voor de schade.. En dan ook voor de financiƫle gevolgen . Jouw 'eigen schuld' wordt in dat geval uitgedrukt in een percentage. Dit percentage wordt in mindering gebracht op de schadevergoeding. Je kunt het dus eigenlijk zien als een kortingspercentage. Als jouw aandeel wordt vastgesteld op 25%, krijg je dus maar 75% van de schade vergoed.

3. Je ontvangt geen schadevergoeding
Heeft jouw eigen gedrag een grotere rol gespeeld bij het ontstaan van de schade dan het gedrag van de ander? Dan wegen jouw fouten zwaarder. Dat kan ertoe leiden dat je geen recht hebt op schadevergoeding, en dat je dus zelf de schade moet dragen.

Het kan zijn dat je jezelf bewust in een gevaarlijke situatie hebt gebracht

Waarom Maximus Letselschade B.V. ?

Wij hebben de juiste contacten en specialisten om u van het juiste advies te voorzien. Slachtoffers hebben juist na een ongeval rust nodig om weer te kunnen herstellen. De soms veelomvattende correspondentie met verzekeraars of anderen over aansprakelijkheid en het verhalen van de schade is dan niet een onderwerp waar slachtoffers blij van worden. U hoeft zich geen zorgen te maken, Schadebureau Maximus is uw partner in dit stuk en zal u blijven ondersteunen.

Expertise

Schadebureau Maximus is gespecialiseerd in de regeling van schades ontstaan door sport, werk, een medische fout en letsel- en overlijdensschaden.

Vakkundig

Wij behartigen de belangen van slachtoffers en naasten wanneer er sprake is van letselschade of overlijden. Onze specialisten staan voor u klaar!

Persoonlijk

Bent u niet in staat zichzelf te verplaatsen? Of vindt u het juist prettiger om in uw eigen vertrouwde omgeving af te spreken? Geen probleem, wij komen naar u toe!

Snelle afhandeling

Wij onderhouden de contacten voor u en houden u op de hoogte van de voortgang. Uw schadeafhandeling doen wij in een zo kort mogelijke tijd.

Bel mij terug
Bel mij terug

Heeft u een vraag voor of interesse in onze schade diensten? We bellen u graag terug voor een vrijblijvend persoonlijk advies.